Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αστέγων στη Λεμεσό, αλλά και ανά το παγκύπριο, τόσο στις κρατικές υπηρεσίες, όσο και στις Δημοτικές αρχές. Την περασμένη Κυριακή, γυναίκα με καταγωγή από την Ρωσία βρέθηκε νεκρή σε εγκαταλελειμμένο κτήριο, σε περιοχή πλησίον του παραλιακού μετώπου. Τη γυναίκα εντόπισε άλλο πρόσωπο, το οποίο και ειδοποίησε την Αστυνομία.

Τα νέα για τη Λεμεσό, αλλά και τα νέα για την Κύπρο, μόνο ευχάριστα δεν είναι σε αυτό το ζήτημα, το οποίο φαίνεται να απασχολεί παροδικά και όχι επί της ουσίας, τους υπεύθυνους στο υφυπουργείο Πρόνοιας και συνεπώς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Η κατάσταση δεν πρέπει να θεωρείται και δεν είναι πρωτόγνωρη, αφού μπορεί να έρχεται ως τελευταία είδηση στη Κύπρο, εντούτοις το ζήτημα είναι πιο βαθύ και σοβαρό.

Στη Λεμεσό πέραν των 50 ατόμων αποτάθηκαν στις δημοτικές αρχές για βοήθεια, ωστόσο υπολογίζονται γύρω στα 190 άτομα τα οποία είναι χωρίς στέγη.

Αποτάθηκε στις ΥΚΕ η άτυχη γυναίκα

Η γυναίκα με καταγωγή από τη Ρωσία, σύμφωνα με την ίδια την υφυπουργό Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, αποτάθηκε στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και παρακολουθείτο. Σε δηλώσεις της η αρμόδια υφυπουργός, υπέδειξε ότι η υπόθεση της γυναίκας ήταν γνωστή στις ΥΚΕ, αφού η ίδια έψαχνε για στέγη. «Δυστυχώς», είπε η κα Ευαγγέλου, για άγνωστους λόγους, η γυναίκα διέμενε σε συγκεκριμένο κατάλυμα. Η κα Ευαγγέλου, ανέφερε δε ότι, οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και το υφυπουργείο καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες και αυτό που επιτυγχάνεται είναι ότι εκεί και όπου υπάρχει πληροφορία από κάποιο άτομο, το υφυπουργείο ενεργεί άμεσα.

Να δοθούν εξηγήσεις

Να σημειωθεί ότι ενώ βρισκόμαστε στο 2024, η Κύπρος είναι εκ των ελαχίστων ευρωπαϊκών χωρών -αν όχι η μοναδική- στην ΕΕ, που δεν καταγράφει σε μητρώο τους άστεγους, είτε γηγενείς, είτε αλλοδαπούς. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και δεν εντοπίζονται. Αυτό φάνηκε το 2023, όπου εντοπίστηκαν δύο σοροί ανθρώπων στη Λεμεσό, που τελικά διαπιστώθηκε ότι ήταν άνθρωποι που δεν είχαν στέγη.

Ούτε τα απαραίτητα

Εκτός των πιο πάνω, σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν ούτε κατάλληλες δομές, αλλά ούτε και υπηρεσίες, πλην κάποιων ελαχίστων περιπτώσεων, όπως η Λεμεσός, που υπάρχει σχετική υπηρεσία εξυπηρέτησης των ατόμων αυτών. Εντούτοις, δέον να σημειωθεί ότι η εν λόγω υπηρεσία, προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως η παροχή βοήθειας σε άτομα για να συμπληρώσουν έντυπα των αρμόδιων υπηρεσιών για επιδόματα ή για να φάνε κάτι και να κάνουν μπάνιο. Εκτός των πιο πάνω, δεν παρέχεται στέγη, και ως εκ τούτου χρειάζεται η άμεση βοήθεια των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας. Να τονιστεί τέλος, ότι πολλοί άστεγοι καταφεύγουν σε σειρά παρανομιών, όπως είναι η κατάληψη σπιτιών ή εγκαταλελειμμένων κτηρίων και διαμερισμάτων, ώστε να επιβιώσουν από το κρύο τον χειμώνα, χωρίς να έχουν ούτε τα απαραίτητα. Το πιο πάνω γεγονός δεν πρέπει απλά να προβληματίσει, αλλά πρέπει να δημιουργεί αίσθημα ντροπής προς τους υπευθύνους.